Villa Katharosterug naar overzicht

Het restaureren/renoveren van een rijksmonument.

De woning is oorspronkelijk gebouwd in 1883.
Door de jaren heen zijn door diverse bewoners veranderingen aangebracht.
Door de architect is een historisch onderzoek uitgevoerd met als doel de woning zoveel mogelijk terug te brengen in de originele staat. Daarbij is gekeken naar de balans tussen historisch herstel, aanpassing van bestaande zaken en nieuwe ingrepen.

De woning is door een gespecialiseerd bedrijf ingemeten en in een 3D programma aangeleverd. Door MBB is dit in Revit uitgewerkt in plattegrond, doorsneden, gevelaanzichten en details.

Alle wand- en vloerafwerkingen zijn verwijderd, alsook een aantal binnenwanden. Enkele dichtgezette gevelopeningen zijn weer opengemaakt. Diverse onderdelen van de woningen zijn hersteld (zoals opklampen van balklagen). De gevels geheel voorzien van geïsoleerde voorzetwanden. Ook de souterrainvloer is verwijderd en is er een complete nieuwe vloer ingemaakt.

De draaiende- en schuivende delen in de gevelkozijnen zijn vervangen en uitgevoerd conform oorspronkelijke detailleringen.
Het dak is aan de buitenzijde geïsoleerd, de bestaande bitumen dakbedekking vervangen door zinken roefendak, de 2 dakkapellen weer teruggebracht en de zinken bollen opnieuw gemaakt.

De gehele woning is voorzien van vloerverwarming en een warmteterugwin installatie. Tevens een luxe elektra installatie en afwerkingen.

Start sloopwerk : maart 2014
Opgeleverd : april 2015

Opdrachtgever: particuliere opdrachtgever


Architect: Buro 11 te Utrecht
http://www.buro11.nl